Att vara kreativ

Att vara kreativ – vad betyder det egentligen? För mig är kreativitet som att trampa på en cykel med rostig kedja. I början går det trögt och är lite obehagligt men med tiden tar det fart.

Kreativitet är för mig inget som kommer naturligt, det är snarare något jag måste arbeta med att locka fram.
Utmaningen för varje projekt är att hitta inspiration, göra sin egen tolkning av behovet och sen applicera det på någonting som ska uppfylla ett syfte. I mitt fall handlar det ofta om någon informativ eller säljande kommunikation.

 

Så hur gör då de som dagligen arbetar med kreativitet?
Jag tror att mycket handlar om att hitta sitt eget arbetssätt och att hitta ett sätt som fungerar just för dig.
Som kreatör är det viktigt att alltid vara påläst på aktuella trender och nyheter i branschen, det underlättar väldigt mycket i arbetet. Det går att jämföra med en idrottare som alltid behöver hålla sig i form för att kunna springa snabbast under tävling.
Att variera arbetsmiljön är också viktigt! Efter en brief kan det vara skönt att sätta sig på ett café eller en bänk i parken för att behandla den nya informationen.

 

Den kreativa processen
Det första steget i den kreativa processen är en brief, det kan också vara en idé av något slag. Följt av research av ämnet som i sin tur ska bidra till inspiration. Inspiration i sin tur bidrar till idéer och visioner om hur slutprodukten ska se ut. Att allt fungerar i teorin är det ingen tvekan om, men att få alla idéer att vara genomförbara kan vara knepigt. Därför kommer det ett tänkarstadie efter idéstadiet. Efter tänkarstadiet kommer den berömda brainstormingen följt av designfasen. Skulle designfasen inte fungera så börjar man om och gör mer research.

Allting kokar helt enkelt ner till att skapa ett arbetsflöde för dig själv. Den rostiga kedjan behöver smörjas med kreativitet, men hur främjar vi då kreativitet?

 

Här är några av mina tips för att locka fram kreativitet:

30 Circle test – Innebär att man har ett papper med 30 cirklar och ska försöka pumpa ut så mycket som möjligt i dessa cirklar under 1 minut.

Skissa – Kombinera alla sinnen för att skapa en bild i huvudet. Alla dofter, smaker, ljud kan kombineras med det du ser och känner för att förmedla dina tankar.

Lyssna på musik – Musik sätter igång hjärnan och på så sätt är det bara att blunda, luta sig tillbaka och förstärka känslorna i kroppen som skapas av musiken.

Läs någonting du tycker om – Att måla upp miljöer från böckerna hjälper dig att enklare kunna ta in intryck från allt!

Titta på andra som gjort samma sak – ”Good artists copy; great artists steal.” – Picasso/W. H. Davenport Adams/Steve Jobs/Igor Stravinsky osv

En om dagen – Bestäm dig för att göra samma sak varje dag i minst x antal timmar i x dagar. Därefter är det lätt att jämföra före och efter för att se utvecklingen som skett. Ett tips är att starta ett instagram-konto där detta projekt laddas upp på varje dag!

Våga släppa telefonen – Telefonen är ett medium med oändliga möjligheter för intryck, känslor, tankar och framförallt kunskap. Problemet med det är att det knappt finns utrymme för att egna tankar. Ta inte upp telefonen när det inte finns något att göra.

Ta tillfället i akt och fånga alla intryck. Känn kylan i luften, doften från bageriet, gruset under sulan mellan foten och marken.

Hoppas du har nytta av några av mina tips, lycka till med att hitta ditt eget sätt för att locka fram din kreativitet!