Timelapse-fotografering

Detta är första inlägget i en serie om time lapse-fotografering. Jag tänkte börja med att kika på vilka olika kameror som lämpar sig för time lapse-fotografering och vilka för- och nackdelar som finns.

 

MOBILTELEFON

Du har förmodligen inte tänkt på att du har en förhållandevis kompetent time lapse-kamera i din ficka redan – din mobiltelefon. Oavsett om det är en Iphone- eller en Android-telefon finns det många olika appar att välja bland vilka gör om din telefon till en timelapse-kamera. Många mobiltelefoner har idag t o m inbyggd timelapse-funktion som standard, men man kan också hitta tredjepartsappar som har lite extra funktionalitet. T.ex. LapseIt som finns både till Android och IOS.

 

ACTIONKAMERA

De flesta action-kamerorna har också inbyggd intervall- eller timelapse-funktion, allt från de billigaste Kinesiska kamerorna till senaste GoPro kamerorna. Fördelen med dessa kameror är att de är stryktåliga och ofta är vattentäta eller har ett extra vattentätt skal man kan använda. Nackdelen med dem är att de ofta inte har någon inbyggd skärm men då kan man oftast koppla ihop den med sin mobiltelefon och använda den skärmen när man placerar kameran.

 

SPEGELLÖSA KAMEROR

De senaste åren har tillverkare efter tillverkare släppt nyare och bättre spegellösa kameror. Nu för tiden kan de matcha, och ibland överträffa, systemkamerorna i både bildkvalité och funktion. Intervallometer är en inbyggd funktion till och med i de billigare kamerorna som Nikon 1 J5, Olympus OM-D E-M10 Mk3 och Sony A5100. Frånvaron av en spegel som rör sig vid varje bild minskar också risken för skakningsoskärpa. Även om inte alla kameror kan filma i 4K är upplösningen vid fotografering över 4K så du kan göra riktigt högupplösta timelapse-filmer med en förhållandevis enkel kamera. Om det inte finns en inbyggd intervallometer kan man köpa en extern för några hundralappar.

 

SPEGELREFLEXKAMEROR

Moderna spegelreflexkameror börjar få nu få funktioner som underlättar vid timelapse-foto, som inbyggda intervallometrar eller rent av ett timelapse-läge som skapar filmer direkt. Nackdelarna med att använda en systemkamera kan vara att de är större och otympligare än de mindre kamerorna och kräver ett kraftfullare stativ för att vara stilla. Fördelarna med en spegelreflexkamera jämfört med spegellösa kameror börjar krympa i och med de senares snabba utveckling av de mindre sensorerna som oftast sitter i dem. Precis som för spegellösa kameror finns det ett stort utbud av externa intervallometrar.

 

SUMMERING

Även om en del kameratyper har fördelar andra inte har så är den bästa kameran som alltid den du har med dig, precis som vid vanlig fotografering. Har man ingen kamera är det enkelt att köpa ett stativ till sin mobilkamera och börja sin bana som timelapse-fotograf och har man redan investerat i en systemkamera som man är bekant med är det bäst att fortsätta använda den och kanske bara köpa till en intervallometer om det inte finns inbyggt.