BeReal – den nya sociala medieplattformen

Den nya sociala medieplattformen BeReal är som namnet tyder på en plattform som uppmanar sina användare att vara äkta. Vid en slumpmässig tid på dagen dyker en notis upp i mobilen som berättar att du har två minuter på dig att göra ett inlägg. Inlägget består av en bild som tas med båda kamerorna samtidigt på mobilen, både på omgivningen och på ditt ansikte. Målet är att få en ofiltrerad bild på vardagen att dela med dina vänner. Inlägget hamnar i ett gemensamt flöde som du delar med dina vänner. Om du missar notisen eller inte hinner lägga upp under dina två minuter går det att lägga upp ett inlägg senare men då står det hur sen du varit med ditt inlägg. Ditt inlägg blir inte en ”BeReal” utan klassas som en ”Late”. För att kunna se dina vänners inlägg för dagen måste du själv lägga upp en bild. Varje dag nollställs ditt flöde och du kan bara se dina vänners bilder från den aktuella dagen. Dina inlägg sparas som ”memories” i appen och är tillgängliga för dig.

När du lagt upp en ”BeReal” kan du reagera på dina vänners inlägg. Detta gör du genom att ta en bild på ditt ansikte som liknar den emoji du vill skicka. De reaktioner som skickas visas i nedre hörnet av inläggen.

Charmen med BeReal är att det inte finns några filter och att varje inlägg består av två vinklar. Dels på det du fotar men också på dig själv. Den franska grundaren Alexis Barreyat har även tagit bort funktioner som filter, följare och likes. Allt för att försöka skapa en ny sorts plattform. Att användarna bara kan posta en bild per dag på samma givna tid bidrar också till att de spenderar mindre tid i appen till skillnad från till exempel Instagram där målet är att hålla kvar användarna så länge som möjligt.

Läs mer om BeReal här: https://mashable.com/article/bereal-photosharing-app