Facebook och Snapchat lanserar AR verktyg

AR är en allt större del av vårt digitala användande

AR växer sig allt starkare i sociala medier. Efter lanseringen av Snapchat och dess banbrytande effekter har plattformar såsom Instagram, Facebook, TikTok och Pinterest skapat egna filter, linser och effekter. AR har förändrat innehållet vi skapar och delar på våra sociala plattformar och gjort det lättare för användarna att skapa och utveckla varumärken. AR står för Augmented Reality och innebär att man förstärker verkligheten genom att komplettera en fysisk miljö med hjälp av digitala lager.

För att fortsätta att ligga i framkanten av AR utvecklingen laserar allt fler sociala plattformar nya applikationer för AR. Under Metas connect konferens avslöjade mediejätten att man fram åt kommer att satsa allt mer på utvecklingen av AR och nyligen lanserades applikationen Sprak AR Go. Det är en app som tillåter användarna att skapa deras egna AR effekter. Även Snapchat, Metas största konkurrent inom AR, lanserar nu en egen AR applikation Story Studio.

Metas Spark AR Go innehåller flertalet mallar och redigeringsalternativ som tillåter kreatörer att enkelt kunna skapa sina egna AR-effekter.

Snapchats Story Studio beskrivs som anpassad för användare som vill skapa komplexa videoklipp. Applikationen gör det möjligt för användarna att skapa smidiga övergångar, dela och trimma klipp, använda olika objektiv, lager, texter och ljud.

Att det just nu satsas allt mer på AR kommer bland annat som en följd av de utmaningar som pandemin skapade för företag när samhällen stängdes ner och möjligheterna att besöka butiker begränsades. För att överleva pandemin började allt fler företag investera i AR för att kunna återskapa butiksupplevelsen online, något som skyndat på utvecklingen.

AR förväntas fortsätta vara en stor del av vårt digitala användande, både när det kommer till sociala medier och shoppingupplevelser online.

Läs mer om Metas Spark AR Go här: https://www.socialmediatoday.com/news/meta-opens-up-simplified-ar-creation-tools-to-more-users/611441/

Lär mer om Snapchats Story studio här: https://www.socialmediatoday.com/news/snapchat-launches-new-story-studio-app-to-better-facilitate-video-content/611604/