Lämnar unga facebook?

Unga lämnar Facebook

Siffror visar att Facebook-användandet tenderar att minska inom flera viktiga demografiska grupper så som tonåringar och unga vuxna. Att unga inte använder Facebook i lika stor utsträckning som för 10 år sedan är kanske inte särskilt förvånande då plattformen de senaste åren fått konkurrens av andra populära sociala appar som idag är attraktiva för unga. Däremot är dessa siffror viktigare än man kan tro vid en första anblick eftersom trender på lång sikt allt som oftast slår rot och växer sig starka i just de yngre åldersgrupperna innan de når den breda publiken.

Detta faktum var exempelvis en stor anledning till att Facebook köpte Instagram 2012 eftersom de ville bevara sin plats som den bästa sociala appen bland de yngre. I och med den snabba uppkomsten av TikTok visar de senare mätningar dock att det verkar som att även användandet av Instagram nu också stannat av något vilket är oroväckande för Facebook, som länge varit ledande bland sociala appar och genererat enorma intäkter för annonsering på plattformen. Dessa intäkter riskerar de nämligen förlora om de slutar vara nummer ett hos publiken.

Ett eventuellt tronskifte lär dock inte ske över en natt utan snarare genom en utveckling på lång sikt när kommande generationer växer upp. Facebook gör dessutom stora satsningar på att utveckla Metaverse-konceptet och investerar inom områden som AR och VR för att befästa sin position som ledande social plattform. Helt enkelt återstår det att se ifall fokuset för annonsering på sociala medier kommer att skifta och andra plattformar blir mer attraktiva för både användare och marknadsförare i framtiden.

Källa: https://www.socialmediatoday.com/news/internal-documents-show-facebook-usage-among-young-users-is-in-steep-declin/607708/