Vad är DuckDuckGo?

DuckDuckGo lanserar webbläsare 

Efter sin stora tillväxt 2021 planerar företaget bakom sökmotorn DuckDuckGo att lansera en integritetsfokuserad webbläsare. Internetläsaren beskrivs som en vardaglig browser som respekterar användarnas integritet och inte spionerar på deras sök- och webbhistorik.  

Redan 2008 grundades företaget DuckDuckGo (DDG) och strax därefter lanserades den integritetsfokuserade sökmotorn. Söktjänsten värnar om användarnas anonymitet och personliga integritet genom att inte lagra potentiellt personidentifierande information vid användning. Sökmotorn säger sig inte heller skicka ut information och IP-adresser till någon tredje part. Under 2021 växte sökmotorn markant och varje dag görs i genomsnitt 100 miljoner sökningar, vilket är 46 procent mer än 2020. I november 2021 lanserade bolaget även App Tracking Protection, ett verktyg i sökmotorns Android-app som blockerar tredjepartsspårare såsom Google och Facebook från att spåra Android användares mobilanvändning.  

Den kommande läsaren kommer att byggas från grunden och kommer därav inte att baseras på den öppna källkoden Chromium, till skillnad från flera webbläsare som finns idag. DuckDuckGo kommer även att rensa bort allt som inte är nödvändig i en webbläsare, vilket förväntas göra den mindre minneskrävande. Internetläsaren kommer att finns tillgänglig för både datorer och mobila applikationer och är tänkt att konkurrera med befintliga webbläsare såsom exempelvis Chrome, Safari och FireFox. Webbläsaren planeras att lanseras någon gång under 2022. 

Hur tjänar DuckduckGo pengar?

Tro dock inte att läsaren ej tänker tjäna pengar på användandet, snarare tvärt om. Med samarbeten med både Amazon och Yahoo kommer användaren exponeras för en viss typ av annonsering i alla fall.

Källor: 

https://www.theverge.com/2021/12/21/22848133/duckduckgo-browser-pc-mac-beta-privacy-default-settings 

https://spreadprivacy.com/duckduckgo-2021-review/