Vad är Metaverse?

Men vad betyder Metaverse och vad är det för något egentligen?

Nyligen investerade Facebook nästan 50 miljoner dollar i ett projekt som ska utveckla digitala Metaverse på ett ansvarsfullt sätt. Mark Zuckerberg har även sagt att Facebook i framtiden kommer att vara ett Metaverse-företag. Men vad betyder Metaverse och vad är det för något egentligen?

Metaverse eller Metaversum som man också kan kalla det på svenska är ett begrepp för en virtuell verklighet där användarna i 3D kan integrera med den virtuella miljön och kommunicera med varandra. Ordet Metaversum kommer ifrån de två orden “meta” som betyder bortom och “universum”, alltså kan man översätta det rakt av till “bortom universum”. Idag används konceptet mest inom spel som exempelvis Fortnite och World of Warcraft.

Facebook planerar nu lägga stora resurser på att utveckla konceptet vidare. Metaverse är idag oftast enskilda plattformar begränsade till ett specifikt spel eller chattforum men i framtiden tror man att Metaverse kommer att bli mer av ett öppet format där alla som vill kan bygga vidare, likt hur internet fungerar idag. Än så länge vet man inte riktigt hur denna utveckling kommer att gå till men Facebook är ett av de företag som indikerar att de vill bana vägen.

Facebook har som ett första steg börjat koppla samman flera av sina projekt inom AR och VR till Metaverse-konceptet. Framtidens Metaverse kommer enligt Zuckerberg ge stora möjligheter för kreatörer, artister och människor som vill arbeta, studera eller äga fastigheter på andra platser än var de bor. Dessutom är sociala plattformar idag nästan uteslutet tvådimensionella men i framtiden är det möjligt att vi använder sociala medier i 3D format. Det återstår helt enkelt att se hur utvecklingen av Metaversum går.

Är du osäker på din hemsidas SEO-poäng? Du kan testa den och få förslag på förbättringar direkt här.

Källa: https://www.socialmediatoday.com/news/facebooks-first-big-investment-into-the-metaverse-and-what-it-means-for-t/607339/